شما مسیر پر افت و نشیبی را طی کردید تا اکنون فرزندتان را سالم در کنار خود دارید

داستان شما می تواند راهنمای خوبی برای خانواده هایی باشد که در ابتدای این راه قرار دارند

ممکن است داستان بیماری قلبی فرزند شما به خانواده دیگری در کاهش نگرانی و تصمیم درست در درمان فرزندشان کمک کند


آیا امکان تشخیص بیماری مادرزادی قلب در جنین و قبل از تولد وجود دارد؟

بله امکان تشخیص بیماری مادرزادی قلب بوسیله اکو قلب جنین که مشابه اکو قلب در سنین بعد است وجود دارد. اکوکاردیوگرافی جنین با سونوگرافی های مرسوم در زمان بارداری و سونوگرافی موسوم به سونوگرافی سه بعدی متفاوت است و باید توسط پزشک فوق تخصص قلب کودکان اشنا به اکوکاردیوگرافی قلب جنین انجام بگیرد. با شناخت بیماری مادرزادی قلب در جنین این امکان وجود دارد حتی قبل از تولد، اقدامات درمانی جهت نوزاد( قبل از تولد) آغاز شود و در موقع تولد آمادگی جهت درمان فوری نوزاد فراهم شود.

 

آنچه در مورد  اکو کاردیوگرافی جنین  باید بدانیم!

در اکو کاردیوگرافی جنین مشابه اکو در سنین بعد از تولد از امواج صوتی غیر قابل شنیدن توسط انسان(ultrasound) استفداه می شوند تا قلب فرزند در حال تکامل شما قبل از تولد ارزیابی شود. با استفاده از اکو جنین بسیاری از نواقص سرشتی قلب قبل از تولد قابل تشخیص خواهد بود. با شناخت این نواقص امکان درمان موثر حتی قبل از تولد وجود دارد. با بهره گیری از تیم پزشکی مراقبتهای خاص درمانی قبل و در حین زایمان فراهم میشود. همچنین در برخی موارد زایمان زودرس ممکن استجهت حفظ سلامت جنین لازم شود. با استفده از اکو جنین درمان موثر و به موقع زبی و یا جراحی پس از تولد در موارد لازم ممکن است صورت پذیرد.

 

آیا اکو کاردیوگرافی  برای جنین  خطرناک است؟

اکوکاردیوگرافی هیچگونه خطری برای مادر وجنین ندارد و به دفعات قابل انجام می باشد و روش تشخیصی سالم و غیر تهاجمیی است که با استفاده از امواج اولتراسوند ساختار و عملکرد قلب قابل بررسی می شود.

 

 

در چه مواردی اکو کاردیوگرافی  جنین  لازم می شود؟

  • اگردر خانواده فرزندی دیگر و یا پدر، مادر و یا بستگان نزدیک سابقه مبتلا به بیماری سشتی قلب و یا ژنتیک قلبی وجود داشته باشد.
  • چنانچه داروهای درمان تشنج، افسردگی و آکنه در طول دوره بارداری مصرف شود.
  • استفاده از برخی مسکن ها و داروهای کنترل کننده فشار خون هم شامل داروهای بالقوه خطرزا می باشند که در صورت مصرف آنها انجام اکو جنین لازم است.
  • چنانچه در ارزیابی های غیر مستقیم قلب جنین بی نظمی، کندی و یا افزایش غیر طبیعی پیدا شود.
  • چنانچه در سونوگرافی معمول نشانه هائی از اختلال سااختمان  یا کارکرد قلب جنین مشاهده شود.
  • در صورتی که بارداری در سنین بالا باشد.
  • اگر در آزمایشات معمول تستهای غیرطبیعی مانند بالا بودن قند خون و غیره مشاهده شود.
  • هر زمانی که پزشک متخصص زنان و زایمان توصیه کند.

 

اکو جنین چگونه انجام می شود؟ 

اکو جنین به آمادی قبلی نیاز ندارد و انجام آن بین نیم ساعت تا دوساعت زمان می برد. اینکار توسط پزشک فوق تخصص قلب کودکانی که آموزش اکو جنین را دیده باشد انجام میگیرد و در صورت وجود مشکل قلبی مهارت اقدامات پیشگیری و درمانی را دارد و میتواند آن را هماهنگ نماید.

برای انجام اکو مادر باردار روی تخت معاینه دراز می کشد البته لازم به ذکر است که نیازی به تعویض لباس نمیباشد و فقط برجستگی شکم جهت ارزیابی جنین در دید پزشک قرار میگیرد، پزشک محل اکو یعنی شکم مادر را به ژل آغشته کرده و با یک پروپ خاص به ارزیابی قلب جنین می پردازد. با توجه به وضعیت قرار گرفتن جنین در رحم انجام اکو میتواند تا یکی دو ساعت زمان ببرد. 

در صورت چندقلو بودن جنین، زمان بیشتری جهت ارزیابی قلب جنین ها به صورت جداگانه  و تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر صرف خواهد کرد و امکان دارد که به بیش از یک جلسه نیاز باشد.

 

اگر فرزند من در اکو جنین نقص قلبی داشته باشد باید چکار کنم؟

برخی از نواقص سرشتی قلب اهمیت بالینی ناچیزی دارند و در طول دوران بارداری و یا بعد از تولد خود به خود خوب میشوند. در اکثر مواردی که نقص قلبی در اکو جنین تشخیص داده میشود اقدام درمانی فوری لازم نیست و پس از تولد بر اساس سیر بیماری اقدام لازم صورت خواهد گرفت.

در مواردی لازم است زایمان در مراکز مجهزی که از لحطه زایمان امکانات درمان طبی، اینترونشنال  و یا جراحی داشته باشند صورت گیرد.

در مواردی که بیماری قلبی مهلکی تشخیص دادخ شود جهت سقط درمانی جنین به مراکز پزشکی قانونی ارجاع داده می شود.